Zaaikalender

Het moestuinplan is gemaakt, dat betekent zaden inslaan!

Dit jaar heb ik zaden gekocht bij allezadenkopen.nl. De zaden werden de volgende dag thuisbezorgd in een kartonnen doos met luchtgaatjes. Ik zag gelijk dat het met zorg was ingepakt en verzonden.. blij!

Nu je alle zaadjes binnen hebt is het tijd voor de volgende stap namelijk een zaaikalender maken. Ik doe dit altijd om overzicht te krijgen over wanneer ik moet gaan voorzaaien, zaaien in volle grond of moet poten (zoals ui en knoflook). Het eerste jaar heb ik geen zaaikalender gemaakt waardoor ik een aantal planten vergeten was om voor te zaaien en hier dus veel minder van kon oogsten.

Stappenplan voor het maken van een zaaikalender
Stap 1. Lees de instructies over de zaaimethoden, deze staan vaak achterop het zakje. Je zoekt op of je de zaadjes wel of niet moet voorzaaien en in welke maand je hier mee moet beginnen.

Stap 2. Maak een klad van de verschillende manieren van zaaien met daarachter de maanden waarop dat moet gebeuren.

Stap 3. Maak een overzichtelijke zaaikalender van alle opgezochte informatie.

Bovenstaande afbeelding is mijn zaaikalender voor aankomend moestuinseizoen. De blauwe vakjes zijn de zaden die ik onder glas moet voorzaaien. De rode vakjes zijn de zaden die ik gelijk in volle grond moet poten en de groene vakjes zaai ik in de volle grond.

Achter een aantal planten zijn nog geen vakjes ingekleurd, dit komt omdat ik nog een aantal zakjes moet kopen en sommige planten koop ik als stekjes. Dit doe ik omdat ik uit ervaring weet dat dit voor sommige planten gemakkelijker is en de stekjes zijn dan vaak ook resistent tegen veel voorkomende ziektes. Hoe dat precies werkt vertel ik in een volgend blog. Nu eerst de ontbrekende zaadjes aanschaffen en verder met het opruimen/klaarmaken van de moestuin. Succes met het maken van de zaaikalender!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *