Voorzaaien in februari en maart

Hallo lezers! Het voorjaar komt eraan en dat betekent dat het seizoen pas echt gaat beginnen maar wat moet je eigenlijk allemaal doen in februari en maart? Wat moet er allemaal binnen gezaaid worden? Wat kan er buiten geplant worden? Wat heb ik allemaal nodig? Dat zal ik in deze blog uitleggen.

Februari

In februari staan de volgende punten op de planning:

 • Knoflook buiten planten: wanneer knoflook in het najaar wordt geplant (oktober) is de bol groter dan wanneer knoflook in het voorjaar wordt geplant. Knoflook van het voorjaar blijft dan wel kleiner maar smaakt wel sterker. Daarom plant ik nu knoflook en dat zal ik in het najaar ook doen het verschil te ervaren. Knoflook kan tegen vorst en zet je daarom begin februari gelijk in de volle grond.
 • Plantuien de grond in: de uien mogen de grond in. Ik heb plant uien gekocht die al zijn opgekweekt uit zaadjes. Dit verhoogt de kans op opbrengst. Ook uien kunnen tegen vorst en gaan daarom gelijk de volle grond in begin februari.
 • Paprika binnen voorzaaien: omdat paprika heel langzaam groeit zaai ik die al voor rond half februari. De paprika kun je het beste in een kweekbak met kap voorzaaien. Zet de kweekbak op een lichte maar warme plaats. Paprika heeft namelijk veel warmte nodig voordat de zaden ontkiemen. Zorg dat de grond vochtig blijf, dit kun je het beste doen met een plantenspuit zodat de zaden niet wegspoelen. Controleer de vochtigheid elke dag en laat de kap dicht zodat de warmte en het water in de bak blijft.
 • Tomaten binnen voorzaaien: ook voor tomaten geldt dat het lang duurt voordat ze opkomen. Zaai de tomaten op dezelfde manier als de paprika voor.

Maart 

In maart staan de volgende punten op de planning:

 • Tuinkas en moestuin opruimen: mijn kas lag vol met grond en afval van vorig jaar.  Daarnaast heb ik nieuwe potgrond gekocht, wat nieuwe onderschalen, voeding voor in de moestuin en nog wat nieuwe zaden. Ook heb ik groente beits gekocht voor mijn tuinkas maar dan moet eerst het zonnetje zijn werk gaan doen..

 • Vertisign bakken plaatsen: jeaaaaah de moestuinbakken staan op hun plaats!

 • Afrikaantjes voorzaaien half maart: vorig moestuinseizoen had ik afrikaantjes tegen de mieren gekocht. Hiervan heb ik zaad gewonnen die dit jaar weer opgekweekt gaan worden. Deze zaai ik binnen voor op de vensterbank maar wel zonder kap op de kweekbak.
 • Radijs zaaien half maart: de radijsjes kunnen buiten gezaaid worden. Ik zaai ze in de moestuinbakken van Vertisign. De grond die daar in zit is mooi luchtig waardoor de radijsjes een mooie vorm krijgen. Zaai de radijsjes in rijtjes.
 • Parijse wortels zaaien half maart: de wortels zaai ik ook buiten in de Vertisign bakken. Parijse wortels zijn rond en kort waardoor dit goed kan.
 • Ananaskers: dit is het eerste jaar dat ik dit zaai. Ik zaai ze binnen voor in een kweekbak met kap. De grond hou ik vochtig en de bak staat bij het raam.
 • Doperwten: de doperwten zaai ik ook binnen voor in een kweekbak met kap.
 • Stokslabonen: de stokslabonen worden net zoals de doperwten opgeweekt.
 • Snack komkommer: de komkommer zaai je hetzelfde op als de doperwten.
 • Stamsnijbonen: deze planten hoeven niet te klimmen. Ik zaai ze wel eerst binnen op net zoals de doperwten.
 • Dille/bieslook/kamille en basilicum: de kruiden kan gezaaid worden. Het duurt lang voordat dit echt stevige planten zijn. Daarom zaai ik deze eerst voor zodat ik ze als stevig plantje in mei uit kan planten in de moestuinbakken. Ik zaai de kruiden in plastic potjes voor zodat ik ze straks in zijn geheel uit kan zetten. Kruiden kun je namelijk niet als losse stekjes overpotten.
 • Daarnaast heb ik op een stekjesdag bij ons in de buurt twee vlinderstruiken gekocht en nog een aantal mediterraanse kruiden.

Veel te doen dus in februari en maart. Het klaarmaken van de grote moestuin is nog niet gelukt bij mij door de vorst of de natheid in maart. Mocht je nu pas beginnen dan kun je alles wat ik in februari en maart heb gezaaid nog zaaien. Dit zorgt voor een iets latere oogst maar dat kan verder geen kwaad.

In mijn volgende blog vertel ik over het verloop van het voorzaaien en uiteraard de planning van april. In de tussentijd: veel moestuinplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *