Beginnen aan een moestuinplan

Het is altijd moeilijk om te beginnen met moestuinen. Er komt direct al veel op je af. Je vraagt je misschien wel af hoe groot de moestuin moet zijn, hoe je moet starten, wat je allemaal nodig hebt en waar je dat bijvoorbeeld vandaan moet halen. Geen paniek!!

Mijn blogs gaan je hier stap voor stap in mee nemen, zodat moestuinen een heerlijk ontspannende bezigheid wordt.

Allereerst zet je een stap terug en bedenk waarom je een moestuin hebt of wilt gaan beginnen. Is het omdat je graag van tuinieren houdt of wil je misschien wel biologisch gaan eten?

Wanneer je een doel voor ogen hebt wordt het tijd om te beginnen aan het moestuinplan. Een moestuinplan is een plattegrond of schema met daarin de ideeën voor het aankomende moestuinseizoen. Hierin zet je hoe groot de moestuin is en wat er allemaal in gaat komen. Maar welke groenten kies je nu eigenlijk?

Ga naar het dichtstbijzijnde tuincentrum en vraag hier een zadencatalogus aan. In deze catalogus staan alle zakjes zaden die het tuincentrum verkoopt. Zo kun je op je gemak thuis gaan kijken welke groenten je dit jaar wilt gaan kweken. Hierin staan ook praktische zaken zoals de standplaats van de planten en op welke manier de plant groeit. Sommige planten moeten bijvoorbeeld klimmen en hebben daarom ondersteuning nodig. Kies vooral de groenten die je leuk lijken, waar je nieuwsgierig naar bent en natuurlijk die je lekker vindt om te eten!

Nu je uitgekozen hebt welke groenten je leuk lijkt om te kweken kun je het moestuinplan in gaan vullen. Ik begin altijd met een plattegrond van mijn moestuin. Verdeel je moestuin in ongeveer gelijke vakken voor de verschillende groenten, dit zorgt voor overzicht in de moestuin. Schrijf in de vakken welke soorten groenten er in moeten komen. Zet één groente per vak neer. Let goed op de ligging van de moestuin en de voorkeuren van de planten.  Niet alle planten houden er van om veel zon te ontvangen en andere planten hebben het liefst heel de dag zon. Gebruik hiervoor de zadencatalogus en mijn aankomende bloggen.

In mijn volgende blog laat ik zien hoe mijn moestuinplan eruit ziet voor aankomend seizoen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *