Moestuinen in april

Hallo lezer!

In deze blog lees je wat ik in de maand april aan voorbereiding aan mijn nieuwe moestuin heb uitgevoerd. 

Keuzestress 
Allereerst was ik dit jaar relatief laat met het maken van plannen voor de moestuin vanwege de verhuizing (zie vorige blog). Maar zodra het zonnetje een aantal dagen begon te schijnen, wilde ik gauw starten met tuinieren. Inmiddels waren de steigerbuizen en de rekken binnen, dus we konden de klimrekken afmaken. Het monteren ging gelukkig erg vlot en het resultaat mag er zeker zijn!

Doordat de tuin aardig klaar was, had ik een veel beter beeld van de ruimte die ik in de nieuwe moestuin heb. Tijd om uit te gaan zoeken wat ik wil gaan kweken/neerzetten in de tuin. Zo gezegd, zo gedaan.. een afspraak gemaakt bij een tuincentrum om inspiratie op te doen. Met als resultaat: een Japanse wijnbes, twee aardbeienzakken, lavendel en het een en ander aan zaden. Uiteraard had ik voor de groente zaden al enig research gedaan en door de ervaring van vorige jaren weet ik wat goed en leuk groeit.

Opkweken
De achtertuin is er klaar voor, nu de plantjes nog! 
Ik weet inmiddels wanneer ik alles op moet kweken maar ik lees alsnog de verpakking. Bedenk goed van te voren wat je wilt. Wat voor ruimte heb je, moeten de planten kunnen klimmen.. enzovoort. Ik heb zaai en stek grond gekocht voor het opkweken vanuit zaden. Deze grond bevat betere voeding voor de ontkieming, maar belangrijker nog, de grond is luchtig zodat de zaden niet tegen worden gehouden door de grond waarin je ze opkweekt. 

Stap 1. Vul de kweekbak met een laagje grond (ongeveer 1/3).
Stap 2. Maak de grond nat met een gieter. 
Stap 3. Verspreid de zaden over de bak. Doe dit in nette rijden zodat het geen wirwar aan plantjes wordt als ze opkomen (dit scheelt je later een hoop werk). 
Stap 4. Bedek de zaden met grond. Maak het glad door zachtjes aan te drukken (niet te hard, dan komen de zaden niet goed op). 
Stap 5. Maak de bovenlaag vochtig met een plantenspuit, als je nu met een gieter water geeft zullen de zaden wegspoelen. 
Stap 6. Zet de doorzichtige kap erop en zet je plantjes op een warme en zonnige plek. 
Stap 7. Zorg dat de grond vochtig blijft door elke dag te controleren en waar nodig water te geven met de plantenspuit. 

En nu…. geduld! 

 

Planten
De eerste week na de aanschaf van de plantjes vroor het ‘s nachts nog een beetje. De plantjes verhuisde daarom in de avond naar binnen. Vorige week heb ik pas de eerste plantjes buiten gezet. Namelijk de wijnbes en de lavendel. Daarnaast heb ik de bloembollen gepoot. Let op: voor de meeste zomerplantjes/groenten geldt de regel ‘na ijsheiligen naar buiten uitplanten’. Dat is na 15 mei. Let dus goed op dat je plantjes niet te vroeg buiten uitplant, als het dan nog te koud is in de nacht, zullen ze dood gaan… dat wil je natuurlijk niet!

Benieuwd naar de voortgang van mijn moestuin? Houd mijn Instagram in de gaten @moestuinmarly , en natuurlijk deze website! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *