De eerste plantjes naar buiten

De weersvoorspellingen zien er wat beter uit en ik heb een lading reserveplantjes voor het geval dat.. dus de eerste plantjes gaan naar buiten!!

De plantjes groeien hard voor het raam en willen maar al te graag naar buiten. Zoals ik in mijn vorige blog schreef, kunnen doperwten en sperziebonen tegen -5 graden en mogen daarom al vroeg naar buiten.

De bak waarin de plantjes komen te staan, heb ik met het klaar maken van de tuin vorige maand, al bemest met vaste moestuinvoeding (korrels). Je hebt vloeibare voeding en vaste voeding. Het verschil hiertussen is als volgt:

  • Vloeibare voeding: deze voeding voeg je toe aan het water in je gieter en giet je uit over de grond. Deze voeding wordt gelijk opgenomen door de plantjes. Het werkt hierdoor snel maar je zult het wel vaker dan 1 keer moeten toedienen aan je plantjes.
  • Vaste voeding: deze voeding komt in verschillende vormen zoals korrels, tabletten maar ook poeder. Dit verspreid je over de grond. Dit moet wel in een vochtige periode zodat de voeding daadwerkelijk wordt afgegeven aan de grond. Deze voeding is 3 tot 4 maanden werkzaam maar werkt minder snel.  

De bak is gereed voor de plantjes. Allereerst is het belangrijk om de plantjes af te harden. Dit doe je door ze een week lang overdags buiten te zetten en in de nacht binnen. Ze wennen hierdoor aan het temperatuurverschil tussen je warme huiskamer en de koude buitenlucht.

Vervolgens maak je een geul waar de plantjes moeten komen. Ik haal de potjes eraf door er zachtjes in te knijpen zodat de grond loskomt. Zet de plantjes op de juiste plaats, vul aan met grond en druk ze zachtjes aan.

De sperziebonen maken klimranken, deze kun je door het rek waar je ze tegenaan laat groeien draaien. Je zult zien dat ze zich snel vast zetten tegen het rek. De doperwten kun je voorzichtig door het rek heen steken en met een rubber draadje vast knopen (te koop in vrijwel elke tuinwinkel). De plantjes zijn erg fragiel dus zorg dat je dit voorzichtig doet. Het geeft niet als er een klein stukje afbreekt, dat gebeurt mij ook wel eens. Ik Tot nu toe groeide het plantje altijd weer verder. Gebruik geen gewoon touw of bijvoorbeeld ijzerdraad. Dit rekt niet mee en is slecht voor je planten. Geef de doperwten ook ruimte om te groeien, trek de rubberen draad niet te hard aan.  

De wortels van de sperzieboonplantjes

De sperzieboonplantjes

De doperwtplantjes

Als laatste geef je de plantjes water zodat ze een goede start krijgen. Niet schrikken, de plantjes zien er altijd een beetje slap uit als ze net zijn overgepot. Dit trekt binnen een paar dagen weg. Je zult zien dat de plantjes enorm hard groeien als ze eenmaal buiten staan! 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *