De maand juni

Sinds half mei staat alles buiten. Dit jaar is het weer passen en meten waar ik alles kwijt kan (eigenlijk zoals elk jaar haha). Ik krijg vaak ook nog hier en daar zaadjes of bloemen van familie en vrienden. Zoals deze mooie bloemen:

Ik kon een aantal tomatenstekjes echt niet meer kwijt. Die heb ik neergezet bij een plantjesbibliotheek. Dit is vaak een rek of kast in iemands voortuin waar je stekjes kunt achterlaten en in ruil een stekje mee mag nemen. Ik ben benieuwd wie dit jaar mijn tomatenplantjes in zijn of haar tuin heeft staan.

“De maand juni” verder lezen

15 mei… naar buiten!

Yes het is 15 mei geweest.. dat betekend dat alle plantjes veilig naar buiten kunnen.

In deze blog laat ik zien welke plantjes er naar buiten gaan en hoe het met de rest van de tuin gaat.

Klimcourgette
De planten hebben genoeg bladeren om uitgezet te worden in de moestuin. Dit is het eerste jaar dat ik klimcourgette in mijn tuin zet. Normaal gesproken koop ik ‘gewone’ courgette soorten die over de grond groeien. Deze plantjes houden van warmte maar hebben genoeg water nodig om goed te groeien. Ik heb zes courgette plantjes geplant, ik ga ervan uit dat er meestal 1 of 2 het niet goed doen vanwege bijvoorbeeld slakken, vogels of andere oorzaken. Daarnaast heb ik binnen nog zes reserve courgette plantjes staan voor het geval dat er een hagelbui komt waardoor ze het niet overleven (helaas spreek ik uit ervaring.. en had ik toen geen reserve plantjes).

“15 mei… naar buiten!” verder lezen

Afwachten..

Het is bijna zover.. vanaf 15 mei mogen de opgekweekte plantjes naar buiten. Dan is ijsheiligen geweest en is de kans op vriezen klein. Jonge plantjes kunnen niet tegen vorst. Let goed op het weerbericht voordat je ze in de moestuin gaat uitplanten.

Bonen soorten zoals slabonen, sperziebonen, snijbonen etc. en erwten zoals doperwten, kapucijnen, siererwten etc.  kunnen tegen de vorst tot en met -5 graden. Ik heb ervoor gekozen om nog even te wachten met uitplanten dit jaar vanwege het slechte weer.

“Afwachten..” verder lezen

Moestuinen in april

Hallo lezer!

In deze blog lees je wat ik in de maand april aan voorbereiding aan mijn nieuwe moestuin heb uitgevoerd. 

Keuzestress 
Allereerst was ik dit jaar relatief laat met het maken van plannen voor de moestuin vanwege de verhuizing (zie vorige blog). Maar zodra het zonnetje een aantal dagen begon te schijnen, wilde ik gauw starten met tuinieren. Inmiddels waren de steigerbuizen en de rekken binnen, dus we konden de klimrekken afmaken. Het monteren ging gelukkig erg vlot en het resultaat mag er zeker zijn!

“Moestuinen in april” verder lezen

De nieuwe moestuin

Hallo lezers! 

Een lange tijd niets van mij laten horen op de website. Veel drukte met mijn werk en met de verhuizing. In juni 2020 kregen mijn vriend en ik de sleutel van ons nieuwe huisje. We zijn toen gestart met een grote verbouwing in het huis. Binnen kwam het einde in zicht, waardoor ik mijn aandacht op de voor en achtertuin kon vestigen (favoriete bezigheid!). De moestuin verhuist daarom van mijn schoonouders achtertuin naar de achtertuin van mijn vriend en mij, hoe tof! 

“De nieuwe moestuin” verder lezen

Zaaikalender

Het moestuinplan is gemaakt, dat betekent zaden inslaan!

Dit jaar heb ik zaden gekocht bij allezadenkopen.nl. De zaden werden de volgende dag thuisbezorgd in een kartonnen doos met luchtgaatjes. Ik zag gelijk dat het met zorg was ingepakt en verzonden.. blij!

Nu je alle zaadjes binnen hebt is het tijd voor de volgende stap namelijk een zaaikalender maken. Ik doe dit altijd om overzicht te krijgen over wanneer ik moet gaan voorzaaien, zaaien in volle grond of moet poten (zoals ui en knoflook). Het eerste jaar heb ik geen zaaikalender gemaakt waardoor ik een aantal planten vergeten was om voor te zaaien en hier dus veel minder van kon oogsten.

Stappenplan voor het maken van een zaaikalender
Stap 1. Lees de instructies over de zaaimethoden, deze staan vaak achterop het zakje. Je zoekt op of je de zaadjes wel of niet moet voorzaaien en in welke maand je hier mee moet beginnen.

Stap 2. Maak een klad van de verschillende manieren van zaaien met daarachter de maanden waarop dat moet gebeuren.

Stap 3. Maak een overzichtelijke zaaikalender van alle opgezochte informatie.

“Zaaikalender” verder lezen

Het moestuinplan 2018/2019

Het is nu januari en dat betekend dat het nieuwe moestuinseizoen eraan gaat komen. Rond deze tijd ga ik vaak beginnen met het plannen. In dit blog lees je hoe mijn moestuinplan eruit ziet.

Allereerst bedenk ik hoeveel ruimte ik in mijn moestuin heb en welke plantenbakken ik ga gebruiken in en buiten mijn kas. Dit moestuinseizoen heb ik de volgende  ruimtes:

De “grote” moestuin – 12 m2
Moestuinkas – Vier potten doorsnee 30 cm
– Vier potten doorsnee 41 cm
– Twee veilingskisten
– 8 balkonbakken voor het opkweken van de planten
Vertisign – kweekrek met drie bakken
– Kweektafel met twee bakken
Palletbak – 1 m2
Moestuinbak – 50 x 100 cm

Wanneer je een overzicht heb van de beschikbare ruimte kun je gaan beginnen. Ik teken altijd eerst een plattegrond van mijn ruimtes en vul deze vervolgens in met de gekozen planten. Hoe je de planten kiest lees je in mijn blog: Moestuinplan.

“Het moestuinplan 2018/2019” verder lezen

Beginnen aan een moestuinplan

Het is altijd moeilijk om te beginnen met moestuinen. Er komt direct al veel op je af. Je vraagt je misschien wel af hoe groot de moestuin moet zijn, hoe je moet starten, wat je allemaal nodig hebt en waar je dat bijvoorbeeld vandaan moet halen. Geen paniek!!

Mijn blogs gaan je hier stap voor stap in mee nemen, zodat moestuinen een heerlijk ontspannende bezigheid wordt.

Allereerst zet je een stap terug en bedenk waarom je een moestuin hebt of wilt gaan beginnen. Is het omdat je graag van tuinieren houdt of wil je misschien wel biologisch gaan eten?

Wanneer je een doel voor ogen hebt wordt het tijd om te beginnen aan het moestuinplan. Een moestuinplan is een plattegrond of schema met daarin de ideeën voor het aankomende moestuinseizoen. Hierin zet je hoe groot de moestuin is en wat er allemaal in gaat komen. Maar welke groenten kies je nu eigenlijk?

“Beginnen aan een moestuinplan” verder lezen