Afwachten..

Het is bijna zover.. vanaf 15 mei mogen de opgekweekte plantjes naar buiten. Dan is ijsheiligen geweest en is de kans op vriezen klein. Jonge plantjes kunnen niet tegen vorst. Let goed op het weerbericht voordat je ze in de moestuin gaat uitplanten.

Bonen soorten zoals slabonen, sperziebonen, snijbonen etc. en erwten zoals doperwten, kapucijnen, siererwten etc.  kunnen tegen de vorst tot en met -5 graden. Ik heb ervoor gekozen om nog even te wachten met uitplanten dit jaar vanwege het slechte weer.

Voordat alle plantjes naar buiten gaan geef ik ze meer ruimte door ze uit de kweekbakken in losse bakjes uit te planten. Dit is veel werk maar nu heeft elk plantje zijn eigen potje om nog even een groeispurt te maken en de wortels kunnen op deze manier goed ontwikkelen. Niet schrikken als je de plantjes net hebt overgepot, dan zien ze er altijd heel zielig uit. Ik geef ze na het overpotten voeding voor moestuingroenten van Pokon zodat ze een boost krijgen. Ik gebruik nog steeds zaai en stekgrond in de nieuwe bakjes, deze grond is luchtig en houdt goed vocht vast.  

Alle plantjes staan in de vensterbank. Aan de doperwten zie je hoe hard ze groeien nu ze in aparte potjes staan. Ik geef ze 1x in de 3 à 4 dagen water, alleen als de grond bijna droog is. Natte wortels zorgen voor wortelrot waardoor later je planten dood kunnen gaan. Daarnaast ontwikkelen wortels van de plant beter op het moment dat ze ‘opzoek’ moeten naar water. Geef dus niet te veel water, hierdoor worden je planten steviger. 

Nu nog heel even geduld.. Als alles dan eindelijk naar buiten kan, zal ik laten zien hoe je de planten op de juiste manier uitplant. 

Benieuwd naar de voortgang van mijn moestuin? Houd mijn Instagram in de gaten @moestuinmarly , en natuurlijk deze website! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *