15 mei… naar buiten!

Yes het is 15 mei geweest.. dat betekend dat alle plantjes veilig naar buiten kunnen.

In deze blog laat ik zien welke plantjes er naar buiten gaan en hoe het met de rest van de tuin gaat.

Klimcourgette
De planten hebben genoeg bladeren om uitgezet te worden in de moestuin. Dit is het eerste jaar dat ik klimcourgette in mijn tuin zet. Normaal gesproken koop ik ‘gewone’ courgette soorten die over de grond groeien. Deze plantjes houden van warmte maar hebben genoeg water nodig om goed te groeien. Ik heb zes courgette plantjes geplant, ik ga ervan uit dat er meestal 1 of 2 het niet goed doen vanwege bijvoorbeeld slakken, vogels of andere oorzaken. Daarnaast heb ik binnen nog zes reserve courgette plantjes staan voor het geval dat er een hagelbui komt waardoor ze het niet overleven (helaas spreek ik uit ervaring.. en had ik toen geen reserve plantjes).

Afrikaantjes
Deze plantjes zijn in alle soorten en maten te krijgen. Het is geen groenten soort maar het hoort zeker thuis in een moestuin. Afrikaantjes zijn planten met bloemetjes. Deze plantjes schrikken mieren af. Luizen kunnen niet goed leven zonder de hulp van mieren. Hoe minder mieren hoe beter. Deze plantjes zet je tussen de groenten voor een zo goed mogelijk resultaat.  

Tweede ronde doperwten/sperziebonen
Ik had nog een aantal doperwten en sperzieboon plantjes over als reserve. Deze heb ik nu allemaal erbij gezet. Je kunt niet gauw te veel van dit soort plantjes bij elkaar zetten. Daarnaast waren er een aantal die behoorlijk wat slakkenvraat hadden dus het is goed dat ik wat reserveplantjes had. Gelijk netjes opgeknoopt met rubber touw, zoals uitgelegd in mijn vorige blog.

Zonnebloemen
Ik ben gek op verschillende bloemen. Vandaar kunnen de zonnebloemen dit jaar niet ontbreken in mijn moestuin. Ik heb gekozen voor een soort die niet hoger als 60cm wordt. Ik had ervoor gekozen om ze eerst binnen op te kweken maar ik vind ze erg slap worden hierdoor. Volgende keer zal ik er voor kiezen om buiten uit te zaaien, al moet je dan wel opletten voor vogels die gek op zonnebloemzaden zijn. Ik heb dit jaar zelfs een kauw gezien die er met zonnebloemplantje en al vandoor ging.. geen idee waarom?!

Slakkenjacht
Elke avond loop ik even snel langs de moestuin om te kijken of er geen slakken zijn die mijn plantjes aan het opeten zijn. Als ik ze zie haal ik ze gelijk weg en zet ik ze eind weg. Er zijn nog heel veel andere manieren om slakken te bestrijden op een biologische manier. Hierover zal ik later een blog schrijven.

Ondertussen groeien de aardbeienplantjes in de zakken, de wijnbes en de lavendel hard door! Nu de zon nog, dan is onze nieuwe tuin/moestuin helemaal perfect!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *